Inhoudsopgave
Deel

Plate method

Plate method

Je vindt je gezondheid belangrijk en je wilt je lichaam voeden met de juiste producten en hoeveelheden om tekorten te voorkomen. Maar we begrijpen ook dat je niet de tijd (of zin) hebt om elke maaltijd af te wegen. Je hebt tenslotte meer aan je hoofd. Hoe zorg je er dan toch voor dat je voldoende binnenkrijgt in de juiste verhoudingen? Daarvoor is er de plate method, een eenvoudig hulpmiddel voor een uitgebalanceerde maaltijd!

De plate method is een super effectief hulpmiddel waarmee je eenvoudig kunt visualiseren hoe voedselgroepen georganiseerd moeten worden, zoals te zien is op de afbeelding hierboven. De plate method vereenvoudigt de portiegroottes en schetst algemene voedselgroepen die in een uitgebalanceerde maaltijd moeten worden opgenomen, maar wees niet te streng, het is een richtlijn en hulpmiddel!

1/2 Groente en fruit

De helft van je bord mag bestaan uit groente en fruit. Streef indien mogelijk naar iets meer porties groenten dan fruit binnen te krijgen op een dag. Gebruik alle soorten fruit en groenten die idealiter vers, lokaal en in het seizoen zijn en waar je vooral van geniet! Voeg elke dag wat groene groenten (paksoi, bladgroenten, broccoli, spruitjes) en oranje groenten (wortelen, pompoen, zoete aardappel) toe.

1/4 Granen

Granen bieden een fantastische bron van langdurige energie (complexe koolhydraten) en vezels wanneer je voor volkoren granen kiest. Denk aan havermout, rijst, volkorenbrood, tarwetortilla's en wraps, volkorenpasta, quinoa, gerst, gierst, teff, amarant en boekweit.

1/4 Proteïne

Nog eenvierde van jouw bord (maaltijd) vul je met proteïne. Kies voor dierlijke of plantaardige eiwitbronnen zoals tofu, tempeh en edamame, seitan, groene erwten, alle bonen, kikkererwten, alle linzen, spliterwten en de meeste vegetarische vleesvervangers.

Olie

Vetten zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde uitgebalanceerde maaltijd. Gebruik plantaardige oliën zoals kokosolie (om in te bakken) of olijfolie (als dressing). Of voeg noten en zaden als toppings toe!

(Plantaardige) Melk

Een glaasje (plantaardige) melk of portie yoghurt kan ondersteunen in de voorziening van vetten, eiwitten en calcium.

Supplementen

Vul jouw voedingspatroon aan met voedingssupplementen voor een optimale gezondheid!