Inhoudsopgave
Deel

Last van computerogen? Probeer oogyoga!

Last van computerogen? Probeer oogyoga!

Rode, geïrriteerde of branderige ogen, het zijn veel voorkomende klachten, die ook wel het Computer Vision Syndrome of computerogen worden genoemd. Onze ogen hebben tegenwoordig namelijk heel wat te verduren, doordat we de hele dag naar schermen in allerlei maten staren. Wat kun je hieraan doen? Oogyoga!

Deze computerogen ontstaan natuurlijk niet alleen door computers, ook onze tv’s en telefoons hebben een groot aandeel in het veroorzaken van onze vermoeide ogen. En dat komt doordat we onze ogen langer openhouden, minder knipperen en dicht op onze schermen zitten. Bovendien zijn de trillingen van de schermen moeilijk te verwerken voor je ogen en dit alles verhoogt de spanning van het oog. Het fixeren van het oog kan er ook voor zorgen dat je gaat knijpen met je ogen, wat weer kan zorgen voor (meer) rimpels rond je ogen.

Oogyoga: zo doe je dat!

Het kijken naar schermen heeft meer weg van staren, terwijl ogen van nature willen bewegen. Schermen zorgen er eigenlijk voor dat je ogen overuren maken, maar oogyoga zorgt juist voor de nodige ontspanning. De oefeningen verbeteren de doorbloeding van het oog, wat zorgt voor beter zicht en een ontspannen gevoel.

Oefening 1:

Sluit je ogen en breng de aandacht naar je ogen. Laat je ogen steeds dieper in je oogkassen zakken en adem rustig in en uit. Onze ogen hebben een enorme behoefte aan zuurstof. Open dan je ogen en kijk drie tellen omhoog en drie tellen naar beneden terwijl je je hoofd stilhoudt. Sluit een moment je ogen. Open je ogen en kijk drie tellen naar links en drie tellen naar rechts. Sluit je ogen en herhaal deze oefening door ook diagonaal te kijken.

Oefening 2:

Zet de wekker op een minuut en begin met knipperen. Links, rechts, tegelijk, alsof je leven ervan afhangt. Dit is een soort massage voor je ogen! Sluit vervolgens je ogen een minuut.

Oefening 3:

Draai rondjes met je ogen, langzaam en rustig en zo groot mogelijk. Van links naar rechts en daarna de andere kant op. Doe dit drie keer per zijde. Pauzeer even en kijk vervolgens een minuut lang om je heen naar alles wat je ziet. Blijf nergens hangen en beweeg je ogen totdat de wekker gaat.

Oefening 4:

Zoek een punt op in de verte, zo ver als je kunt (idealiter ben je buiten of kijk je uit een raam) en blijf hier een paar minuten naar kijken. Steek vervolgens je duim op ter hoogte van je ogen en kijk naar je duim en dan naar het punt in de verte en dan weer naar je duim. Doe deze oefening 10 keer.

Oefening 5:

Wrijf met je handen over elkaar zodat ze warm worden. Leg je handpalmen vervolgens als kommetjes over je gesloten ogen. Laat de donkerte en warmte op je ogen inwerken. Blijf vijf minuten zo zitten.

Wat kun je verder doen voor je ogen?

Hopelijk voelen je ogen weer fijn aan na het doen van bovenstaande oefeningen. Wat kun je nog meer doen? Het klinkt logisch, maar makkelijk is het niet: probeer je schermtijd te beperken. Zit jij voor jouw werk urenlang achter je laptop? Zet dan elke 20 minuten een wekker en loop even weg achter je bureau of staar even naar buiten, naar een punt ver weg. Daarnaast kan een bril met een blauw licht filter enige verlichting geven en een rasterbril zou het zicht verbeteren. Tenslotte dragen sommige supplementen ook bij tot het gezichtsvermogen.

Bron: Yoga magazine